Jak powstaje sok z noni Tahiti Naturel?

Aby w wyniku produkcji powsta艂 sok o najlepszych mo偶liwych w艂a艣ciwo艣ciach organoleptycznych oraz o maksymalnej zawarto艣ci substancji od偶ywczych wymagane jest dochowanie 艣cis艂ego re偶imu technologicznego w ca艂ym okresie produkcji - od zbioru na plantacji po dostaw臋 na p贸艂k臋 apteczn膮.


W stadium produkcji re偶im ten jest 艣ci艣le uzale偶niony od naturalnego procesu dojrzewania owoc贸w noni, kt贸ry mo偶na podzieli膰 na pi臋膰 etap贸w.

Owoc noni w drugim stadium dojrzewania PUU

Etapy dojrzewania owocu noni:

1. Pierwszy etap: Nono PI (takiej nazwy u偶ywa si臋 na plantacjach Polinezji Francuskiej) - owoc jest bardzo twardy z ciemno zielon膮 sk贸r膮;

2. Drugi etap: Nono PUU - owoc jest bardzo twardy, przybiera kolor jasno zielony (patrz fotografia obok)

3. Trzeci etap: Nono OMOTO - owoc w dalszym ci膮gu twardy, sk贸ra zmienia kolor na jasno 偶贸艂ty;

4. Czwarty etap: Nono TOHEA - owoc zaczyna mi臋kn膮膰, sk贸ra ma jasno 偶贸艂t膮 barw臋;

5. Pi膮ty etap: Nono PE - owoc jest mi臋kki, sk贸ra uzyska艂a bia艂膮 barw臋.

Przemiana ze stadium pierwszego Nono PI do drugiego Nono PUU trwa od 6 do 8 dni. W ci膮gu nast臋pnych 3 do 4 dni owoc osi膮ga czwarte stadium dojrza艂o艣ci Nono Tohea. Ostatni etap dojrzewania zachodzi w czasie zaledwie 6-8 godzin.

Tak uj臋ty proces dojrzewania owoc贸w noni 艣ci艣le determinuje czas trwania poszczeg贸nych proces贸w obr贸bki surowca.

1. Selekcja i mycie owoc贸w

W pierwszej kolejno艣ci nast臋puje zbi贸r owoc贸w. Owoce s膮 zbierane r臋cznie na plantacjach Tahiti oraz kilku pobliskich wysp. Do zbioru kwalifikuje si臋 tylko owoce, kt贸re osi膮gn膮 drugie stadium dojrza艂o艣ci zwane "Nono PUU" (patrz "Etapy dojrzewania owoc贸w Noni"). Bezpo艣rednio po zbiorze s膮 myte wod膮 i suszone. Ca艂y proces trwa nie wi臋cej ni偶 48 godzin.

2. Powt贸rna selekcja i mycie

W ci膮gu nast臋pnych kilku godzin owoce s膮 transportowane z poszczeg贸lnych plantacji do laboratorium produkcyjnego na Tahiti. Tutaj owoce najpierw s膮 powt贸rnie sortowane w celu wyeliminowania sztuk uszkodzonych podczas transportu, po czym jeszcze raz podlegaj膮 p艂ukaniu wod膮. Na tym etapie produkcji owoc臋 s膮 w trzecim ("Nono OMOTO") lub czwartym ("Nono TOHEA") stadium dojrzewania. Po p艂ukaniu suszy si臋 je na s艂o艅cu jednak nie d艂u偶ej ni偶 przez 24 godziny dot膮d, a偶 osi膮gn膮 ostatnie stadium dojrza艂o艣ci zwane Nono PE. Owoce s膮 gotowe do w艂a艣ciwej obr贸bki.

3. Ekstrakcja mi膮偶szu

Teraz nast臋puje mechaniczne oddzielenie sk贸r i nasion od mi膮偶szu owoc贸w. Wyciskaniu poddawany b臋dzie tylko i wy艂膮cznie mi膮偶sz. Odseparowany mi膮偶sz trafia do wyciskarki.

4. Wyciskanie i filtracja soku

Otrzymany z wyci艣ni臋tego mi膮偶szu sok w臋druje do instalacji filtruj膮cej, kt贸rej zadaniem jest pozyskanie czystego soku, pozbawionego zanieczyszcze艅 i pozosta艂o艣ci mi膮偶szu. Jest to kluczowe stadium produkcji soku. Do ods膮czenia soku z mi膮偶szu stosowany jest specjalistyczny system filtracji z przep艂ywem stycznym (z ang. Tangential Flow Filtration - TFF).

Stosowany w systemie filtr o rozmiarze por贸w rz臋du 0,2 mikrometra pozwala pozyska膰 sok o nadzwyczajnych w艂a艣ciow艣ciach organoleptycznych oraz 艣wietnej jako艣ci pod k膮tem mikrobiologicznym. Sok odfiltrowany t膮 metod膮 uzyskuje stabilno艣膰 mikrobiologicz膮 zapobiegaj膮c膮 ewentualnej fermentacji. (wi臋cej o zaletach tej metody filtracji). Natychmiast po filtracji sok jest przelewany do tysi膮clitrowych szczelnych kontener贸w, kt贸re s膮 sk艂adowane w specjalnej ch艂odni. W ten spos贸b sok przechowywany jest do momentu butelkowania.